Geluidsscherm Epe leidt tot ludiek krantenartikel

Geluidsscherm Epe leidt tot ludiek krantenartikel

In opdracht van Explorius (namens Nijhuis Bouw) ontwierp Alcedo een geluidsscherm voor de nieuwe wijk Klaarbeek te Epe. Door een slim ontwerp van zowel de woonwijk als het geluidsscherm werd bereikt dat het eerst met 5 meter hoogte bedachte geluidsscherm beperkt kon worden tot een hoogte van 2,80 meter. Zoals ook uit de fotoimpressie blijkt, verrijst er straks een keurig geluidsscherm dat prima past in de omgeving. Toch leidde de presentatie van het scherm tot een ludiek artikel in de regionale krant.


 

‘Berlijnse muur’ omheint Klaarbeek

De muur die geen Invasie uit Emst moet weren, maar het geluid van verkeer, is een diep doordacht ecologisch geheel.

Vreest Epe een invasie van vijandige groeperingen uit Emst? Valt het toekomstige zwijnenraster wat rigoureus uit? Een klaagmuur voor de nieuwe bewoners van de Klaarbeek, dus een soort Klaagbeekmuur?

Langs de N309 langs Epe verrijst deze weken een immens bouwsel. Ruim 2.80 meter hoog, 550 meter lang en 30 centimeter dik. Eerst nog even van helderwit ‘piepschuim’, spoedig voorzien van een grijze, geruwde betonlaag. In een nog later stadium verwordend tot een met groen en kleurige bloemen bedekte ‘natuurwand’.

De naam van het bouwsel is officieel Wacerwall. De Wacerwall wordt uiteindelijk de afscheiding die als geluidswal gaat dienen voor bewoners van de nieuwbouwwijk De Klaarbeek.

Tom Olde Kalter van Explorius, dat namens Nijhuis Bouw de geluidswal plaatst, kan wel lachen om de melige benamingen voor de wand. “Doen we ons best om er iets neer te zetten wat groen wordt, niet zo opvalt, ecologisch verantwoord is, krijg je nog deze opmerkingen te horen. Bang voor graffiti-fanaten die er vandaag of morgen een oude Trabant op spuiten? Nee hoor. We zijn nu toch nog bezig, spuiten we hem gewoon weer over.”

Olde Kalter meldt dat de muur juist nog meevalt qua formaat. “In het bestemmingsplan was ruimte voor een vijf meter hoge geluidswal. Deze komt, als ‘ie helemaal klaar is, niet hoger dan twee meter in het zicht. Er komt straks namelijk ook nog een flinke laag zand aan de onderkant tegenaan. Dat we veel lager dan de vijf meter toegestane hoogte blijven, komt doordat we de wal door een geluidstechnicus helemaal hebben laten doorrekenen. Met in acht neming van welke woningen waar achter de muur komen te staan. Uiteindelijk bleek dat we met twee meter hoogte ook het gewenste resultaat bereiken.”

Over de geluidswal is tot in de diepste details nagedacht. Behalve geluidswerend wordt hij ook groen en ecologisch veranwoord. Olde Kalter: “We spuiten hem grijs met grof beton. Zodat beplanting er goed tegenaan kan groeien. Niet alleen klimmers als hedera, maar ook rozen en dergelijke, zodat het ook heel kleurrijk wordt. Aan de muur komen bovendien ook nog insectenhotels en vleermuizenkasten te hangen.”

Het huzarenstukje op ecologisch gebied wordt een doorgang voor een das. Voor het beschermde dier, dat volgens deskundigen nog af en toe zijn oude burcht op het terrein aan de Klaarbeek bezoekt, wordt speciaal een doorgang gemaakt in de muur. Via die doorgang kan hij, door een tunnel onder de N309 door, ook vrolijk richting Emst banjeren. Bang om platgereden te worden door voorbijrazend verkeer, hoeft de das dus niet te zijn.

Behalve aan de dieren en diertjes, is ook goed gedacht aan de toekomstige bewoners van De Klaarbeek. Olde Kalter: “De wijk is opgezet met veel groen. Midden tussen de huizen komt een zogeheten groene long. Die groene long wordt vanaf de N309 ook zichtbaar door de geluidswal heen. Het stuk aan de weg dat nu wordt gebruikt door het bouwverkeer, wordt straks een glazen wand in het betonnen geheel.”

Olde Kalter is niet bang dat de enorme muur straks een onooglijk bouwsel is. “Welnee. Het is straks geen onbehoorlijk hoog ding meer. De beplanting brengen we zo snel mogelijk aan. En voor bewoners die in de toekomst grenzen aan de muur heeft het zelfs voordelen. Die hoeven geen meterslange bouwmarktschuttingen te kopen. En het voorkomt dat er tien verschillende schuttingen langs de weg staan. Al staat het de mensen natuurlijk vrij de erfafscheiding naar eigen wens in te richten.”

Eind maart moet de wall definitief klaar zijn. Al hoop Olde Kalter stiekem het projec eind 2015 al te kunnen afronden.

(bron: De Stentor, Editie Epe & Vaassen, 12 november 2015)

Posted in: Nieuws

Leave a Comment (0) ↓